Osobné prehliadky pracovníčok LINORY preveruje inšpekcia práce

09.05.2012 Vranov nad Topľou

Hencovce 9. mája (TASR) - Zástupcovia Odborového zväzu (OZ) KOVO na dnešnej tlačovej konferencii v Prešove vyjadrili nesúhlas s viacerými praktikami, ktoré realizuje vo vzťahu k svojim zamestnancom spoločnosť LINORA so sídlom v Hencovciach, okres Vranov nad Topľou. Odborárom prekážajú hlavne osobné prehliadky, ktorým sú údajne podrobované pracovníčky firmy pri návšteve toaliet.
"Zamestnávateľ v praxi realizuje niečo, s čím sme sa na Slovensku ešte nestretli. Konkrétne sa jedná o ponižujúce telesné prehliadky zamestnankýň pri odchode na sociálne zariadenie, koľkokrát tam idú, toľkokrát sú prehliadke podrobované," priblížil situáciu v Hencovciach člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica.
Spoločnosť LINORA, s. r. o., sa v Hencovciach zaoberá šitím, farbením a balením dámskych pančuchových nohavíc. Jej riaditeľ Ondrej Milčo pre TASR povedal, že k prehliadkam a zvýšeným kontrolám u zamestnancov pristúpili na základe zaznamenaných krádeží. "Zamestnankyne využívali ku krádežiam toalety, kde si ukradnuté pančuchy prezliekali a staré pančuchy hádzali do odpadu, čím spôsobovali spoločnosti ďalšie škody," vysvetlil s tým, že kontroly pracovníkov realizujú prevažne iba na oddelení balenia, kde sa výrobky finalizujú.
"Nemáme nič voči ochrane súkromného majetku, no máme výhrady voči forme či spôsobu, akým to zamestnávateľ vykonáva," reagoval Balica. LINORA požiadala v súvislosti s problematikou prehliadok o zaslanie stanoviska Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. "Dňa 4. mája 2012 došla odpoveď, ktorá neruší právo zamestnávateľa kontrolovať svojich zamestnancov," zdôraznil Milčo.
To, či sa v hencovskej LINORE neporušujú predpisy, skúmajú v týchto dňoch pracovníci Národného inšpektorátu práce (NIP). "Naši inšpektori momentálne vykonávajú inšpekciu práce v danej spoločnosti. Výsledky kontroly budú známe v priebehu budúceho týždňa," informovala TASR hovorkyňa NIP Slavěna Vorobeľová.
 

Vyberte región